Odstartoval již 13. ročník stavební soutěže Stavby z vlnité lepenky 2019. V letošním roce se studenti středních stavebních škol popasují se stavbou z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“.  Dominantou samotného modelu musí být přehradní hráz včetně jejího okolí dle zvolené funkce přehrady. Na nejlepších studenty čekají ceny v hodnotě 42 000 Kč. Uzávěrka přihlášek do letošního ročníku je do 31. ledna 2019.

Studenti musí použít na vytvoření originálního modelu nejen materiál, který dostanou zdarma od pořadatelů, ale rovněž použitou vlnitou lepenku. Také budou hodnoceni za vnitřní řešení stavby. Na vytvoření stavby mají studenti čas do 17. května 2019. Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Letošním partnerem soutěže je státní podnik Povodí Odry.

Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky.  Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Domy na Marsu z vlnité lepenky míří do finále

4. června 2014 - Studenti středních stavebních škol z Kolína, Kladna, Lipníku nad Bečvou, Náchodu, Pardubic, Plzně a Valašského Meziříčí postoupili do finálového kola celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Do finálového klání nakonec zamířilo sedm staveb. Odborná porota vybrala mimořádně z důvodu rovnosti bodů o jednu stavbu více.

Finále se uskuteční ve středu 18. června v Praze v prostorech Štefánikovy hvězdárny na Petříně. Tři nejlepší finálové stavby získají ceny v hodnotě 25, 10 a 5 tis. Kč. Do letošního ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky se přihlásilo rekordních 23 středních škol z 12 krajů České republiky. Téma 8. ročníku soutěže je „Dům na Marsu“ a letos poprvé si jej studenti zvolili sami, prostřednictvím hlasování.

Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

jpgSOŠS a SOU Kolín

jpgSPŠS a OA Kladno