Odstartoval již 13. ročník stavební soutěže Stavby z vlnité lepenky 2019. V letošním roce se studenti středních stavebních škol popasují se stavbou z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“.  Dominantou samotného modelu musí být přehradní hráz včetně jejího okolí dle zvolené funkce přehrady. Na nejlepších studenty čekají ceny v hodnotě 42 000 Kč. Uzávěrka přihlášek do letošního ročníku je do 31. ledna 2019.

Studenti musí použít na vytvoření originálního modelu nejen materiál, který dostanou zdarma od pořadatelů, ale rovněž použitou vlnitou lepenku. Také budou hodnoceni za vnitřní řešení stavby. Na vytvoření stavby mají studenti čas do 17. května 2019. Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Letošním partnerem soutěže je státní podnik Povodí Odry.

Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky.  Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Nejlepší dům na Marsu postavili studenti z Náchoda

19. června 2014 - Osmý ročník celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky vyhráli studenti VOŠ stavební a SPŠ stavební arch. Jana Letzela z Náchoda, kteří vytvořili model z ekologického obalového materiálu na téma „Dům na Marsu“. Název stavby je „Centrum odborné výuky, odloučené pracoviště Mars 1“. Autoři nejlepšího projektu si vyberou ceny v hodnotě 25 tis. Kč. Na druhém místě skončil mladý tvůrce z Valašského Meziříčí a bronzovou medaili získal student z Lipníku nad Bečvou.

V soutěži se utkalo rekordních 23 středních stavebních škol z 12 krajů České republiky. Pořadatelem je Svaz výrobců vlnitých lepenek České republiky ve spolupráci se společností EKO-KOM. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky. Finále s vyhlášením výsledků proběhlo ve Štefánikově Hvězdárně v Praze na Petříně.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky, která je určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již poosmé. „Letošní ročník soutěže byl specifický tím, že si studenti sami zvolili jeho téma Dům na Marsu prostřednictvím hlasování, popsal novinku zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol.

Studenti vytvářeli originální projekt domu, který by si představovali na Marsu, pokud se tam v budoucnosti začne stavět. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu museli autoři využít pouze vlnitou lepenku, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

Celostátní vítězství a ceny dle vlastního výběru v hodnotě 25 tis. Kč si nakonec odnesli studenti z Náchoda. Na druhém místě se umístil student z Valašského Meziříčí, který získá ceny za 10 tis. Kč. Třetí místo a 5 tis. Kč potěšilo studenta z Lipníku nad Bečvou.

Finálové kolo se konalo ve Štefánikově Hvězdárně v Praze na Petříně. Studenti si užili projekci tematického pořadu o vesmíru a prošli si expozici hvězdárny včetně prohlídky kopule s dalekohledy.

Nad soutěží Stavby z vlnité lepenky převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí České republiky a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

docTZ_Nejlepší dům na Marsu postavili studenti z Náchoda

jpgFoto_1.místo_VOŠS a SPŠS arch. Jana Letzela Náchod