Odstartoval již 13. ročník stavební soutěže Stavby z vlnité lepenky 2019. V letošním roce se studenti středních stavebních škol popasují se stavbou z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“.  Dominantou samotného modelu musí být přehradní hráz včetně jejího okolí dle zvolené funkce přehrady. Na nejlepších studenty čekají ceny v hodnotě 42 000 Kč. Uzávěrka přihlášek do letošního ročníku je do 31. ledna 2019.

Studenti musí použít na vytvoření originálního modelu nejen materiál, který dostanou zdarma od pořadatelů, ale rovněž použitou vlnitou lepenku. Také budou hodnoceni za vnitřní řešení stavby. Na vytvoření stavby mají studenti čas do 17. května 2019. Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Letošním partnerem soutěže je státní podnik Povodí Odry.

Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky.  Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

V Praze se objeví zámek Lednice nebo hrad Karlštejn

Šest modelů národních kulturních památek ze soutěže Stavby z vlnité lepenky bude vystaveno na 5. ročníku mezioborových veletrhů PAMÁTKY – MUZEA – ŘEMESLA 2016, které se konají od 4. do 5. listopadu na holešovickém Výstavišti v Praze. Na výstavě se představí modely z vlnité lepenky zámku Lednice, hradu Bouzov, hradu Karlštejn, zámku Hradec nad Moravicí, zámku Hluboká nad Vltavou a zámku Telč.

Jubilejní 5. ročník mezioborových veletrhů PAMÁTKY – MUZEA – ŘEMESLA 2016 aneb Dejme minulosti budoucnost představí různé oblasti, jako jsou památková péče, záchrana a konverze historického dědictví, sféra projektování a stavitelství, restaurátorství a umělecká řemesla, muzejnictví, nové materiály a technologie. V programu veletrhu jsou také také zajímavé projekty, interaktivní ukázky, workshopy a odborné přednášky.

Expozice nabídnou i možnosti cestování po památkových objektech a výstavy navazující na konference a semináře s tématy „Památky v době Lucemburské“,„Industriální stopy“, „Vila Tugendhat“, „Unikátní hodinky PRIM Karel IV. – odkaz velkého panovníka“, „Cechy a tradiční řemesla“, „Studentské architektonické návrhy na obnovu památek“, „Církevní památky“ a mnoho dalšího.

V Praze se představí více jak 120 vystavovatelů. Skoro na všech stáncích budou k dispozicii praktické ukázky a poradenství. Organizátorem a pořadatelem veletrhu je INCHEBA EXPO PRAHA. Otevírací doba pro veřejnost je v pátek 4. listopadu i v sobotu 5. listopadu od 10 do 18 hodin.