Stavby finalistů letošního ročníku si můžete prohlédnout osobně v Ostravě

Do 8. července se můžete podívat, jak se podařilo studentům ze 6 středních škol ztvárnit originální Vodní přehradu NADĚJE.

Výstava je umístěna v nákupním centru Forum Nová Karolina v prvním patře naproti nově otevřené restauraci Running sushi Shirokiya.

Vítězem letošní celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“ je SŠS a VOŠS Vysoké Mýto. Za svůj model přehradní nádrže získali cenu v hodnotě 20 000 Kč. Do velkého finále v Infocentru vodního díla Šance na Ostravici postoupilo 6 nejlepších škol z celkem 28 přihlášených. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Partnerem letošního ročníku je státní podnik Povodí Odry. Výstava 6 nejlepších modelů přehradních nádrží bude pro veřejnost k dispozici od 20. června do 8. července v OC FORUM Nová Karolina.

Ostravská "Stezka nad vodou" ovládla letošní Stavby z vlnité lepenky

Nejlepší atrakce z vlnité lepenky je „Stezka nad vodou“

23. června – Vítězem 11. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky je Střední průmyslová škola stavební Ostrava. Nejlepší model z vlnité lepenky vytvořil student ostravské školy Jan Pytlík. Druhé místo získala Střední průmyslová škola Zlín a třetí místo putuje do Střední průmyslové školy stavební Pardubice. Novou kategorii „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“ opanovala Průmyslová střední škola Letohrad. Pořadatelem soutěže je Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM.

Finálové kolo a slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea, které bylo letos partnerem soutěže. Vítězná škola získala ceny v hodnotě 20 tis. Kč. Školy umístěné na druhém a třetím místě si odnesly ceny v hodnotě 10 tis. Kč a 5 tis. Kč. Výherce nové kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“ obdržel ceny v hodnotě 5 tis. Kč.

V letošním 11. ročníku bylo přihlášeno rekordních 30 škol z celé České republiky a celkem 44 modelů. Letošním úkolem pro mladé stavaře a stavařky bylo navrhnout originální atrakci, která zviditelní Českou republiku v zahraničí. Studenti měli volnou ruku pro zpracování svého modelu, nesměli však zkopírovat již existující stavbu nebo turistickou atrakci. Hodnotila se originalita, neotřelá myšlenka a kreativita.

Cílem soutěže Stavby z vlnité lepenky je poukázat na ekologické klady vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Vlnitá lepenka je ekologicky zcela nezávadná, nezatěžuje životní prostředí a 100 % recyklovatelná.