Odstartoval již 13. ročník stavební soutěže Stavby z vlnité lepenky 2019. V letošním roce se studenti středních stavebních škol popasují se stavbou z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“.  Dominantou samotného modelu musí být přehradní hráz včetně jejího okolí dle zvolené funkce přehrady. Na nejlepších studenty čekají ceny v hodnotě 42 000 Kč. Uzávěrka přihlášek do letošního ročníku je do 31. ledna 2019.

Studenti musí použít na vytvoření originálního modelu nejen materiál, který dostanou zdarma od pořadatelů, ale rovněž použitou vlnitou lepenku. Také budou hodnoceni za vnitřní řešení stavby. Na vytvoření stavby mají studenti čas do 17. května 2019. Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Letošním partnerem soutěže je státní podnik Povodí Odry.

Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky.  Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Nejlepší most z vlnité lepenky postavili studenti z Hradce Králové

20. června 2013 – Studenti Střední průmyslové školy stavební z Hradce Králové vyhráli v 7. ročníku mezinárodní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Vytvořili model z ekologického obalového materiálu na téma „Mosty v mém okolí“. Nejlepší stavitelé si vyberou ceny za 30 tis. Kč.

Na druhém místě skončily studentky z Valašského Meziříčí a na třetím místě se umístili mladí autoři z Banské Bystrice. V soutěži se utkalo rekordních 20 středních škol z Česka a 12 ze Slovenska. Letos ji uspořádal Svaz výrobců vlnitých lepenek České republiky a Svaz výrobců a zpracovatelů vlnité lepenky Slovenské republiky ve spolupráci se společností EKO-KOM. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky. Finále s vyhlášením výsledků proběhlo v Národním zemědělském muzeu Praha ve středu 19. června 2013

„Na modelu mostu „Hučák“ jsme pracovali dohromady přes 150 hodin, řekl Lukáš Myslivec, jeden z autorů vítězného modelu, který na něm pracoval se Stanislavem Lochmanem a Jakubem Hofmanem.  Soutěž Stavby z vlnité lepenky, určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již posedmé. Studenti měli za úkol vytvořit model mostu. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu může sloužit pouze vlnitá lepenka, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

„Letošní ročník byl rekordní jak v počtu 32 zúčastněných škol, tak v kvalitě přihlášených staveb. Navíc jsme díky spolupráci se slovenským svazem navýšili odměny pro studenty téměř o 40 %,“ řekl zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol a k rostoucí oblibě soutěže a stále lepší kvalitě staveb dodal: „Na některých školách vytváří stavby i několik týmů a z nich si vybere škola tu  nejlepší, kterou teprve pošle do soutěže. Vítězství a ceny dle vlastního výběru za 30 tis. si nakonec odnesli studenti z Hradce Králové. Na druhém místě se umístily studentky z Valašského Meziříčí, které získaly prémii 15 tis. Kč. Třetí místo a 10 tis. Kč potěšilo studenty z Banské Bystrice.

Finálové kolo hostilo Národní zemědělské muzeum Praha, kde také studenti navštívili výstavu "Od věku sloužím člověku" o historii obalové techniky, transportu potravin a recyklace obalů a historickém kontextu potravinových obalů, která je pro veřejnost otevřená až do roku 2017. Nad soutěží Stavby z vlnité lepenky převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí České republiky a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

TZ_Nejlepší most z vlnité lepenky postavili studenti z Hradce Králové

jpgFoto_SPŠS Hradec Králové_1.místo