Stavby finalistů letošního ročníku si můžete prohlédnout osobně v Ostravě

Do 8. července se můžete podívat, jak se podařilo studentům ze 6 středních škol ztvárnit originální Vodní přehradu NADĚJE.

Výstava je umístěna v nákupním centru Forum Nová Karolina v prvním patře naproti nově otevřené restauraci Running sushi Shirokiya.

Vítězem letošní celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“ je SŠS a VOŠS Vysoké Mýto. Za svůj model přehradní nádrže získali cenu v hodnotě 20 000 Kč. Do velkého finále v Infocentru vodního díla Šance na Ostravici postoupilo 6 nejlepších škol z celkem 28 přihlášených. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Partnerem letošního ročníku je státní podnik Povodí Odry. Výstava 6 nejlepších modelů přehradních nádrží bude pro veřejnost k dispozici od 20. června do 8. července v OC FORUM Nová Karolina.

Nejlepší most z vlnité lepenky postavili studenti z Hradce Králové

20. června 2013 – Studenti Střední průmyslové školy stavební z Hradce Králové vyhráli v 7. ročníku mezinárodní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Vytvořili model z ekologického obalového materiálu na téma „Mosty v mém okolí“. Nejlepší stavitelé si vyberou ceny za 30 tis. Kč.

Na druhém místě skončily studentky z Valašského Meziříčí a na třetím místě se umístili mladí autoři z Banské Bystrice. V soutěži se utkalo rekordních 20 středních škol z Česka a 12 ze Slovenska. Letos ji uspořádal Svaz výrobců vlnitých lepenek České republiky a Svaz výrobců a zpracovatelů vlnité lepenky Slovenské republiky ve spolupráci se společností EKO-KOM. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky. Finále s vyhlášením výsledků proběhlo v Národním zemědělském muzeu Praha ve středu 19. června 2013

„Na modelu mostu „Hučák“ jsme pracovali dohromady přes 150 hodin, řekl Lukáš Myslivec, jeden z autorů vítězného modelu, který na něm pracoval se Stanislavem Lochmanem a Jakubem Hofmanem.  Soutěž Stavby z vlnité lepenky, určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již posedmé. Studenti měli za úkol vytvořit model mostu. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu může sloužit pouze vlnitá lepenka, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

„Letošní ročník byl rekordní jak v počtu 32 zúčastněných škol, tak v kvalitě přihlášených staveb. Navíc jsme díky spolupráci se slovenským svazem navýšili odměny pro studenty téměř o 40 %,“ řekl zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol a k rostoucí oblibě soutěže a stále lepší kvalitě staveb dodal: „Na některých školách vytváří stavby i několik týmů a z nich si vybere škola tu  nejlepší, kterou teprve pošle do soutěže. Vítězství a ceny dle vlastního výběru za 30 tis. si nakonec odnesli studenti z Hradce Králové. Na druhém místě se umístily studentky z Valašského Meziříčí, které získaly prémii 15 tis. Kč. Třetí místo a 10 tis. Kč potěšilo studenty z Banské Bystrice.

Finálové kolo hostilo Národní zemědělské muzeum Praha, kde také studenti navštívili výstavu "Od věku sloužím člověku" o historii obalové techniky, transportu potravin a recyklace obalů a historickém kontextu potravinových obalů, která je pro veřejnost otevřená až do roku 2017. Nad soutěží Stavby z vlnité lepenky převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí České republiky a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

TZ_Nejlepší most z vlnité lepenky postavili studenti z Hradce Králové

jpgFoto_SPŠS Hradec Králové_1.místo