Odstartoval již 13. ročník stavební soutěže Stavby z vlnité lepenky 2019. V letošním roce se studenti středních stavebních škol popasují se stavbou z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“.  Dominantou samotného modelu musí být přehradní hráz včetně jejího okolí dle zvolené funkce přehrady. Na nejlepších studenty čekají ceny v hodnotě 42 000 Kč. Uzávěrka přihlášek do letošního ročníku je do 31. ledna 2019.

Studenti musí použít na vytvoření originálního modelu nejen materiál, který dostanou zdarma od pořadatelů, ale rovněž použitou vlnitou lepenku. Také budou hodnoceni za vnitřní řešení stavby. Na vytvoření stavby mají studenti čas do 17. května 2019. Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Letošním partnerem soutěže je státní podnik Povodí Odry.

Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky.  Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

NEJLEPŠÍ NÁRODNÍ KNIHOVNU Z VLNITÉ LEPENKY POSTAVILI STUDENTI Z VYSOKÉHO MÝTA

Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“, se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Do soutěže se letos přihlásilo celkem 28 středních stavebních škol z celé České republiky. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců z vlnité lepenky ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč.

Úkolem studentů, letošního již 12. ročníku soutěže, bylo navrhnout a vytvořit originální model národní knihovny z vlnité lepenky. Soutěž dlouhodobě poukazuje na všestranné použití vlnité lepenky jako obalového materiálu, který nezatěžuje životní prostředí, a na její šetrnost k životnímu prostředí. Vlnitá lepenka je 100% recyklovatelná a oproti ostatním obalovým materiálům je ekologičtější

Finálové kolo, do kterého postoupilo šest nejlepších staveb, a slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo 13. června 2018 v Zrcadlové kapli Klementina, sídle Národní knihovny České republiky, která byla mimo jiné i partnerem letošního ročníku soutěže. Národní knihovna České republiky, která má ve svých fondech přes 7 milionů dokumentů a roční návštěvou více než 700 000 lidí, patří mezi nejvýznamnější knihovny v Evropě.

Celostátní soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek sdružující nejvýznamnější české výrobce vlnité lepenky. Dlouhodobým partnerem je obalová společnost EKO-KOM, která provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalového odpadu.